“Slaap- en kalmeringsmiddelen slik je niet zomaar”
Tijdens moeilijke periodes in uw privé-leven of op het werk kunnen wel eens gevoelens van angst, stress of slapeloosheid optreden.
Voor u naar geneesmiddelen grijpt, doet u er goed aan om een gezondere levensstijl aan te nemen en eventueel relaxatie of andere psychotherapeutische technieken te overwegen.
Maar, wanneer de angst, stress of slapeloosheid uw dagelijks leven beheerst en ondraaglijk wordt, kan uw arts u eventueel slaap- of kalmeringsmiddelen voorschrijven.
Dergelijke geneesmiddelen kunnen u tijdelijk helpen uw problemen te boven te komen door de symptomen weg te nemen. Slaap- en kalmeringsmiddelen pakken echter de diepere oorzaken niet aan.
Gebruik slaap- en kalmeringsmiddelen met mate en zo kort mogelijk omwille van het ernstige risico van gewenning en verslaving.
Bijwerkingen en voorzorgen
Het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen kan verschillende bijwerkingen veroorzaken zoals:
- vermoeidheid en slaperigheid,
- verminderde waakzaamheid,
- geheugen- en concentratiestoornissen,
- motorische stoornissen,
- hoofdpijn,
- trillingen en duizeligheid,
- depressie.
Niet elke patiënt heeft last van deze bijwerkingen. Sommige van de bijwerkingen kunnen echter ernstige gevolgen hebben (bijvoorbeeld val of verkeersongeval).
Autorijden is uit den boze als u onder invloed van slaap- of kalmeringsmiddelen bent.
Wees ook uiterst waakzaam als u slaap- of kalmeringsmiddelen toedient aan ouderen. Het vermogen van metabolisme en uitscheiding van geneesmiddelen verloopt bij hen anders waardoor de geneesmiddelen langer in het lichaam blijven.
Gewenning en verslaving
Regelmatig gebruik van slaapmiddelen en/of kalmeringsmiddelen houdt risico’s in:
- Gewenning
Gewenning betekent dat u de dosis steeds moet verhogen om hetzelfde effect te bereiken. - Verslaving en ontwenningsverschijnselen
Door de lichamelijke verslaving aan geneesmiddelen kunnen ontwenningsverschijnselen optreden als u de behandeling stopzet (bijvoorbeeld slapeloosheid, angst, prikkelbaarheid, beven, verwarring, concentratiestoornissen, spierpijn). Deze ontwenningsverschijnselen lijken sterk op de symptomen waarvoor u in de eerste plaats met de behandeling begonnen bent, waardoor u het gevoel krijgt niet meer zonder te kunnen. Een behandeling met slaap- of kalmeringsmiddelen mag nooit plots stopgezet worden. Roep daarvoor de hulp van uw arts in. Uw arts zal u adviseren om de dosissen geleidelijk aan te verlagen en de tijd tussen de innames te verlengen om de ontwenningsverschijnselen te verminderen.
Meer informatie
Nationale mediacampagne slaap- en kalmeringsmiddelen van de FOD Volksgezondheid.